Projekt: Naturgård 2038

Naturgård 2038 är en framtidsprototyp i form av ett jobb på Sveriges mest attraktiva arbetsplats år 2038. 

Vi har pratat med över 500 högskolestudenter på KTH och
Södertörns högskola och 95,3 procent är nu nyfikna på en framtid inom
lantbruket. 

Regenerator naturgard framtidsprototyp webb (2)

En högteknologisk naturhub

Året är 2038, och vi befinner oss i en ny era av regenerativt jordbruk. 
Naturgård 2038 är en högteknologisk naturhub som fokuserar på att återuppbygga ekosystem och säkerställa hög produktivitet. Målet är långsiktigt hållbar matproduktion.

Samhällsutmaningar som osäkerhet i världsläget och nationell livsmedelsberedskap har format lantbruket. Högsta prioritet är markens hälsa, och bönder ersätts nu för att återställa biologisk mångfald, lagra kol och producera näringstät mat.

Ny teknik som AI, sensorer, robotar och drönare är en naturlig del av lantbrukarens vardag. Kapitalmarknadens och myndigheternas fokus på primärproduktion har förbättrat lantbrukets inkomster och förändrat maktbalansen mellan producent och handel.

Genom datadelning i livsmedelskedjan kan vi, med AI-stöd, prognostisera efterfrågan på olika produkter. Konsumentresponsen är digitaliserad och värdekedjorna är kortare, vilket ger lantbruket insikter i efterfrågedrivande trender och produktkvalitet.

Debatt i tidningen Land Lantbruk:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lösning på samhällsutmaningar

Lantbrukets roll som samhällsomställare kan inte underskattas. Genom att satsa på regenerativt tänkande kan vi inte bara stärka lantbrukets lönsamhet utan också skapa en arbetsplats som lockar unga talanger och säkerställer att vår matproduktion är hållbar. Det är dags att se lantbruket som en lösning, inte ett problem.

Vad är en framtidsprototyp?

Framtidsprototyper är föremål från framtiden, på besök i nutiden som syftar till att skapa tankar, känslor och diskussion kring vilket samhälle vi vill ha i framtiden och hur vi bäst tar oss dit. 

Vår spåkula är inte bättre än någon annans men vi har tittat på en stor mängd signaler från framtiden och frågat oss: 

Men om det här blev sant för alla lantbruk? Vad händer då?

Det här projektet är ett samarbete mellan: 

Och finansieras av: