Våra projekt

Här är några av de projekt som vi driver inom Regenerator

Mångfald i fält kräver mångfald i förädling

Diversifierat kulturspannmål i industriell brödproduktion. Ökad mångfald på åkern kräver ökad diversitet även i förädlingsled.

Två tredjedelar av vår matproduktion på växtsidan utgörs av endast nio grödor, vilket gör odlings­systemen sårbara. Våra åkrar mår bra av en ökad variation av vad vi odlar eftersom det bidrar till förbättrad jordhälsa och biologisk mångfald. Spannmålsförädlingen har varit inriktad på ökad skörd och bakegenskaper. Regenerativ odling använder oftare spannmålssorter som går under samlingsnamnet kulturspannmål.

Kulturspannmål konkurrerar bättre med ogräs är ofta mer tåliga samt har en större genetisk variation. De äldre spannmålssorterna har mer smak och har höga halter av proteiner och mineraler.  

Tillsammans med aktörer från hela brödproduktionsvärdekedjan (lantbrukare, bagare, mjölnare, kvarnmästare, industribageri) utforskar vi möjligheterna till förädling av olika kulturspannmålssorter. Målet är att kunna använda fler spannmålssorter i den industriella brödproduktionen, öka avsättningen och därigenom kunna skapa en mer hållbar produktion.

Vi använder en design thinking process, där vi tillsammans idegenererar fram olika koncept som vi sen utforskar, med mål att ta fram prototyper och potentiellt testa att baka bröd.

Vi vill utmana traditionella monokulturella livsmedelsvärdekedjor. Vi behöver identifiera hur vi kan skapa diversifiering i vår traditionella industri.

Framtidsprotoyp Regenererat lantbruk

Utforska framtidens regenerativa matsystem med oss på Regenerator och tjänstedesignbyrån Antrop!

Med finansiering från Vinnova bygger vi en framtidsprototyp som omdefinierar rekrytering inom jordbruket, med fokus på social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Läs mer om Naturgård 2038

Framtidsprototyp Agrotechology

Det välmående lantbruket i ett lärande och närande system! Vi utforskar framtidens livsmedelssystem med byrån Influence och innovationsplattformen ”Mat till alla – nära och tillsammans”

  • Året är 2050. Krisen har hänt. Sverige är tillsammansförsörjande. En samverkande nation har med MATO, matalliansen, och samskapande bioregioner möjliggjort ett mer hållbart, datadrivet och kollektivt intelligent matsystem.
  • Smarta gårdar kopplas samman av en ny generation som med ärvd kunskap och nya perspektiv driver lantbruken framåt. Gårdsnära mervärden som kollagring, biologisk mångfald och vattenförsörjning har omsatts till affärsmodeller som bidrar till hållbarhet och lönsamhet. Vi har friskare jordar, mer näringsrik mat, ökat välmående och balans mellan människa och natur.
  • Vi har fått finansiering av Vinnova för att bygga en framtidsprototyp med fokus på lantbruket, datadelning och samverkan. 
  • Vi utforskar sårbarheter på systemnivå och ställer oss frågan; var vill vi ta oss? Utmanar tankar om självständighet och allians, kontroll och frihet, transparens och säkerhet. 

 

”Mycket kraft och energi ligger i att upprätthålla matsystemet som vi har idag – det motverkar innovation och beredskap.” 

/Reaktion på Livsmedelsstrategin 2.0

 

Tillsammans med en mångfald av kompetenser utforskar vi ett alternativt matsystem för att hitta nya vägar framåt. Vi förkroppsligar systemet med en framtidsprototyp som gör att vi kan uppleva det utifrån flera perspektiv – för att väcka frågor och inspirera till handling.

Tyst kunskap

Regenerator vill bidra till att kompetensen kring regenerativ produktion ökar och sprida kunskapen till fler.

Läs mer på projektsidan Tyst kunskap

Vår mission

Regenerator börjar omställningen till ett regenererat matsystem i primärproduktionen och sätter bonden i centrum för omställningen, men vi kommer långsiktigt att inkludera hela värdekedjan i vårt projekt, alla delar behöver regenereras, förändras och återuppbyggas.

Initialt med fokus på lantbrukare och produktion av mat, då en omställning här har stor miljönytta. Regenerator tar avstamp i regenerativa metoder för hållbar produktion och söker nya och kompletterande vägar för maten från producent till konsument. Regenerator drivs av ett kärnteam med stor erfarenhet från vårt traditionella matsystem, men som idag jobbar på uppdrag av framtidens matsystem.

Rötter

Vi som driver Regenerator

Sara Maxence

Projektledare. Food system advocate. Driver samverkan med syfte att skapa uppmärksamhet och nya typer av samarbeten inom Regenerator. Kontakt med övriga plattformar.

Patrik Rehn

Projektkoordinator. Visionerar, inspirerar och förverkligar. Ansvarar för finansiering, avtal leder systemkartläggning och uppbyggnad av nya innovationsprojekt.

Josefin Kihlberg

Kommunikationsansvarig. Hållbarhetskommunikatör, mark-växt agronom och specialist inom regenerativt lantbruk. Ansvarar för att allt vi gör blir kommunikation och att innovationer når marknaden.

Orange rot

Så jobbar vi

Regenerator skapar en samverkansaccelerator för att driva systemförändring som står på tre ben:

  • Kommunikationsplattform

Vi ser ett oerhört behov av kommunikation, information och dialog mellan aktörer på nya sätt. Det finns mycket kunskap inom området som inte rör sig mellan olika delar, forskning, tech, lantbruk och internationellt. Vi måste också samla lantbrukarna som utgör basen för en regenerativ omställning.

  • Samverkansplattform

Här sker interaktion mellan aktörer, vi sprider vår kompetens i nya forum och skapar förutsättningar för systemförflyttning och disruptiv innovation.

  • Innovationsplattform

Fostrar och driver innovationsprojekt. Här samlar vi dels de innovationsprojekt som vi själva driver, men vi kommer att ha stort utrymme för andra aktörer att driva sina innovationer inom vår innovationsplattform. Vi coachar och projektleder innovationsprojekt – innovationsplattformen är vår landningsbana för identifierade innovationer.

Följ oss på Linkedin!