Vår mission

Regenerator börjar omställningen till ett regenererat matsystem i primärproduktionen och sätter bonden i centrum för omställningen . Vi kommer långsiktigt att inkludera hela värdekedjan i vårt projekt, alla delar behöver regenereras, förändras och återuppbyggas.

Rötter

Vår vision

Regenerator driver mot en framtid där maten inte bara mättar, utan återuppbygger naturen.

Där lantbrukare är nyckelspelare i ett hållbart system, och inte begränsade av kortsiktiga ekonomiska krafter.

Jordhälsan är grunden. En levande jord, rik på mikroliv, som binder vatten, ger näring och står emot klimatförändringarnas utmaningar.

Regenerativa lantbrukare, med sin djupa kunskap och erfarenhet, är arkitekterna bakom denna förändring. Regenerator är deras plattform. Vi samlar, förädlar och sprider deras praktiska kunskap och förenar den med forskningens insikter. Vi bygger broar mellan praktik och teori, och skapar ett dynamiskt kunskapssystem där alla kan bidra.

Mångfald är avgörande. Variation i odling, förädling, människor och företagande skapar resiliens, ett system som är robust och anpassningsbart.

Samarbete är nyckeln. Vi bryter ner silotänkande och ser matsystemet som en integrerad helhet. Vi förenar aktörer längs hela värdekedjan, från jord till bord, i en gemensam strävan mot ett hållbart system. Vi skapar oheliga allianser med aktörer som sällan pratar med varandra idag.

Resiliens är målet. I en osäker värld bygger vi system som tål utmaningar. Diversifierade gårdar, med stark jordhälsa, står emot klimatförändringar och ekonomiska svängningar. De är framtidssäkrade.

Regenerator är en katalysator för förändring. Vi driver innovation, bygger partnerskap och skapar en väg mot ett regenerativt matsystem. 

Vår definition på regenerativt

Det är den vanligaste frågan vi får – hur definierar ni regenerativt? Men frågan bygger på gamla förväntningar av att ringa in exakt vad varje lantbrukare gör på varje gård.

Det mest fascinerande med regenerativt lantbruk är att varje lantbrukare själv skapar lösningarna genom att utforska, testa och utvärdera inom ramen för sitt eget företag. Det praktiska kunnandet står i centrum och varje lantbrukare har något att utforska.

Fokus ligger på att utvärdera vilken effekt olika metoder får på jorden, naturen i näromdåret och företagets ekonomi. Det är en innovativ inställning som bygger på ständig förbättring. Hur kan man definiera eller begränsa något som ständigt utvecklas?

Det bästa sättet är att fokusera på de 6 regenerativa principerna: 

  1. Förstå ditt företags kontext, gården som helhet och som en del av en större verksamhetsmiljö.
  2. Minimera störningen i marken.
  3.  Maximera grödornas diversitet.
  4. Håll marken täckt.
  5. Ha levande rotsystem året om.
  6. Integrera djur i odlingen.
 
Begrepp som ’low-input farming’, ’conservation agriculture’ och ’agroekologiskt jordbruk’  ser vi som närbesläktade koncept. Kopplat till konsument eller kundkommunikation är förstås ord viktiga men för att driva innovation tror vi inte att strikta definitioner är det mest centrala. Låt många blommor blomma och välj det som passar bäst för dig.
 
Orange rot

Så jobbar vi

Regenerator skapar en samverkansaccelerator för att driva systemförändring som står på tre ben:

  • Innovationsplattform

Fostrar och driver innovationsprojekt. Här samlar vi dels de innovationsprojekt som vi själva driver, men vi skapar också mäjligheter för andra aktörer att driva sina innovationer. Vi coachar och stöttar innovationsprojekt med nätverk och nya sammanhang.  

  • Samverkansplattform

Här sker interaktion mellan aktörer, vi sprider vår kompetens i nya forum och skapar förutsättningar för systemförflyttning och disruptiv innovation.

  • Kommunikationsplattform

Vi ser ett oerhört behov av kommunikation, information och dialog mellan aktörer på nya sätt. Det finns mycket kunskap inom området som inte rör sig mellan olika delar, forskning, tech, lantbruk och internationellt. Vi måste också samla lantbrukarna som utgör basen för en regenerativ omställning.

Att mäta jordhälsa är en nyckel till framtidens lantbruk

Jordhälsa handlar om markens funktionella kvalitet. En frisk jord kan inte bara producera grödor – den lagrar också vatten, kol och näringsämnen, och är hem för ett rikt mikroliv. Jordens fysiska, kemiska och biologiska egenskaper samverkar för att skapa det vi kallar bördighet.

God jordhälsa är avgörande för ett hållbart lantbruk. Den påverkar både skördarnas stabilitet, odlingens klimatpåverkan och gårdens lönsamhet.

Intresset för att mäta jordens biologiska liv ökar snabbt – bland lantbrukare, forskare och livsmedelsföretag.

Regenerator har i samarbete med Svensk Kolinlagring tagit fram ett kunskapsunderlag som beskriver utmaningarna med att mäta jordhälsa, samt en sammanställning av befintliga mätmetoder, verktyg och initiativ.

Mätmetoder för jordhälsa. rapport PDF
Utforska listan över Mätmetoder för jordhälsa i Excel 

Vi som driver Regenerator

Sara Maxence

Projektledare. Food system advocate. Driver samverkan med syfte att skapa uppmärksamhet och nya typer av samarbeten inom Regenerator. Kontakt med övriga plattformar.

Patrik Rehn

Projektkoordinator. Visionerar, inspirerar och förverkligar. Ansvarar för finansiering, avtal leder systemkartläggning och uppbyggnad av nya innovationsprojekt.

Josefin Kihlberg

Kommunikationsansvarig. Hållbarhetskommunikatör, mark-växt agronom och specialist inom regenerativt lantbruk. Ansvarar för att allt vi gör blir kommunikation och att innovationer når marknaden.