Projekt: Tyst kunskap
Exklusivt erfarenhetsutbyte för regenerativa växtodlare
Regenerator söker dig som driver växtodling efter regenerativa principer.
För en utvald grupp om 6-8 lantbrukare erbjuder vi ett exklusivt erfarenhetsutbyte i syfte att utveckla ert kunnande och dokumentera den gemensamma kompetensen och erfarenheten av regenerativ växtodling.
Regenerator vill bidra till att kompetensen kring regenerativ produktion ökar och sprida kunskapen till fler. Därför bjuder vi in till ett dialogseminarium i sex delar.
Start: 9 oktober 2024.
Slut: Februari 2025
De första 2 träffarna sker fysiskt på en plats som underlättar resandet för deltagarna. Samtal 2-5 är digitala.
Vi ersätter er för reskostnader och med 20.000 kronor för ert deltagande.
Samtalen leds av två seminarieledare och vi använder den vetenskapligt verifierade metoden Dialogseminarium för att beskriva tyst kunskap.
Därför behövs projektet
Regenerator är en innovationsplattform finansierad av Vinnova. Vårt uppdrag är att driva omställningen till ett regenererat matsystem och vi sätter bonden i centrum för omställningen. Vi kommer långsiktigt att inkludera hela värdekedjan i vårt projekt, alla delar behöver regenereras, förändras och återuppbyggas för nå ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.
Regenerator tar avstamp i regenerativa metoder för hållbar produktion och söker nya och kompletterande vägar för maten från producent till konsument. Regenerator drivs av ett kärnteam med stor erfarenhet från vårt traditionella matsystem, som idag jobbar på uppdrag av framtiden.
I arbetet med Regenerator har vi pratat med ett stort antal lantbrukare. I de flesta av dessa samtal nämns att regenerativt lantbruk kräver ett stort yrkeskunnande, enligt lantbrukarna själva krävs också mer kunskap än för vanligt konventionellt jordbruk. När vi frågar den regenerative lantbrukaren vad det är de gör som fungerar så är svaret ofta att de inte riktigt kan sätta fingret på det eller förklara det. Det finns en anekdotisk kunskap som bygger på komplexiteten i odlingen, men den är inte helt synlig eller lätt att överföra till andra. Kunskap tillkommer genom att testa olika metoder samt se eller känna vad som fungerar.
Kunnande och erfarenheter av regenerativt lantbruk sprids idag från lantbrukare till lantbrukare genom att de söker upp varandra men många uttrycker en efterfrågan om mer kunskap. Det finns många vittnesmål om vilka otroliga effekter de upplever – till exempel i sina jordar eller kopplat till den biologiska mångfalden runt gården.
Metoden dialogseminarie
Dialogseminariemetoden har utvecklats vid Kungliga Tekniska högskolan vid avdelningen för Yrkeskunnande och teknologi och har genom åren använts inom många olika verksamheter.
De mest kända, långvariga och väldokumenterade exempel idag är från företaget Combitech och den svenska försvarsmakten. Även många skolor och utbildningsinstitutioner från både statlig och privat sektor har använt sig av metoden.